Vzepřeme se středověkému tmářství

13.06.2008 00:16

Otřesná zpráva, kterou přinesl deník Právo 11.6. 2008 a polská Gazeta Wyborcza o tom, že znásilněné čtrnáctileté Polce brání katolíci podstoupit interrupci, vypovídá o středověkém tmářství existujícím uprostřed Evropy. Barbarství a cynismus, se kterým lékaři v Lublinu a Varšavě přistoupili k řešení problému čtrnáctiletého děvčete, jsou ukázkou militantního katolického myšlení, které je v České republice naštěstí nemyslitelné.

Polské zákony umělé přerušení těhotenství ve výjimečných případech povolují. Tímto výjimečným případem je právě těhotenství v důsledku znásilnění, proto je postup lékařů a zdržování vyšetřování případu nejen nepochopitelné, ale hlavně neomluvitelné. Trauma bude dívka, známá médiím jako Agáta, překonávat celý život.

Česká společnost je společností liberální, ve které katolický fanatismus nemá místo, zákonnou ani společenskou podporu. České zákony zajišťují právo ženy rozhodnout o svém těhotenství a znásilněným umožňuje interrupci bez jakýchkoli problémů.

V dubnu byla Parlamentním shromážděním Rady Evropy schválena rezoluce o právu na přístup k bezpečnému a legálnímu potratu. Polsko je členem Rady Evropy, jakým způsobem tedy implementuje doporučení nejstarší evropské instituce, hájící lidská práva?

 

Celý článek v Britských listech ZDE

 

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826