Radar je občanům i přírodě nebezpečný

25.06.2008 13:19

Občanské sdružení neradaru.cz předalo všem poslancům zásadní vědecké zprávy,které se týkají případného umístění amerického radaru vBrdech.
A to tak,aby je měli ještě před včerejší tzv.radarovou schůzí sněmovny. Brzy je dostanou i senátoři. Místopředseda sdružení Miroslav Prokeš to včera před novináři odůvodnil tím,že řada poslanců si stěžovala na to,že o problematice má jednostranné,nedostatečné informace,které neprošly nikdy odbornou oponenturou.
Sedm vědeckých zpráv se týká zdravotních rizik záření radaru pro obyvatelstvo,ohrožení letového provozu nad ČR,ohrožení přírody,krajiny,fauny i flóry,právní problémy související s Ústavou ČR,mezinárodněprávní souvislosti,technické nemožnosti obrany ČR a neexistence uváděného ohrožení.
Obsahují například důkazy o tom, že vládní »studie« o radaru obsahují elementární chyby,dále studii o výskytu rakoviny v okolí radaru v Lotyšsku,či důkazy o tom,že radar by byl namířen výhradně proti Rusku.
»Zaskakujeme vlastně za vládu, která poslance o radaru málo informuje. Informujeme tedy my. Říkáme jim víc než ona,«zdůraznil Prokeš s tím,že názory vládních kruhů neobstojí ve světle vědeckých poznatků. Vzhledem k většinovému názoru veřejnosti je přesvědčen o tom,že o umístění radaru by měli rozhodnout občané,nikoli politici. To prosazuje i místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Kateřina Konečná (KSČM),která připomněla,že komunisté opakovaně návrh ústavního zákona o referendu předkládají -a předkládat budou -navzdory odmítavému postoji vládní koalice.
»Nejsme kompetentnější k rozhodnutí než občané,máme stejně málo informací jako oni,«přiznala Konečná s poukazem na to,že opozici se stejně jako veřejnosti objektivních informací nedostává. Připomněla poslanecký slib -jednat podle svého nejlepšího svědomí i vědomí - a právě vědomí opozici v tomto případě »bytostně chybí«. Pokud se k ní nějaké informace dostanou,jsou jednostranné,a poslanci je nemají možnost konfrontovat s jinými názory.

Pro referendum je i poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), podle níž by lidé měli mít k dispozici nejen vládní stanoviska,ale i poznatky nezávislých odborníků.»Bez občanů by se nemělo rozhodovat,« podtrhla. Také místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová je pro plebiscit. Ve své straně to však má s prosazováním tohoto názoru těžší,třebaže většinové stanovisko členské základny kopíruje přání většiny občanů. »Radar je ve Straně zelených velmi horkým tématem. Máme k němu rozhodnutí sjezdu a republikové rady. Jsou de facto protiradarová,«konstatovala Kuchtová s tím,že však nejde o absolutní odmítnutí,ale odmítnutí za určitých podmínek. Ty dosud nebyly splněny a do hlasování o česko-amerických smlouvám splněny nebudou.»Jsme stranou, která má také většinové stanovisko proti uzavření bilaterálních smluv mezi ČR a USA,«konstatovala. Uznala,že je »trochu nečitelné«, protože někteří ministři za Zelené ve vládě hlasovali pro radar -což je podle ní menšinový názor.. Nicméně je třeba podotknout,že tato menšina pod vedením předsedy SZ Martina Bursíka a bývalé šéfky klubu Kateřiny Jacques bezohledně válcuje většinu. Ostatně včera byli právě oni dva proti programu opozicí vyvolané mimořádné schůze k radaru,zbytek přítomných Zelených se hlasování zdržel -tudíž pořad schůze také nepodpořil. Není to alibistické?Kuchtová prý hlaso-vání,které není pro ani proti,rozumí. Co na tom,že většina strany podporuje občanské iniciativy proti základně a sama se jejich akcí aktivně zúčastní?Svěží vánek,který slibovali Zelení přinést do sněmovny,rychle vyprchal.

(ku, jad)

 

Zdroj: Haló noviny
Datum vydání: 26.6.2008
Rubrika / pořad: Titulní strana

 

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826