TV NOVA Na vlastní oči: Posvěcený únos II

25.06.2008 20:55

 

Josef KLÍMA, moderátor: Boje rodičů o děti se v poslední době stávají mediálním klišé. Mění se jen aktéři, ale podstata zůstává stejná. Neschopnost domluvit se a dělat si naschvály i na úkor těch, kteří jsou v téhle válce dospělých naprosto nevinně - vlastních dětí. Už před rokem jsme vysílali příběh matky, který se sotva dá nazvat jinak než totální bezmoc. Teď navíc ta bezmoc dostává další, ještě absurdnější rozměr. Manžel, který mezitím vstoupil do náboženské sekty, s námi bohužel odmítl komunikovat. Přestože jsme se jeho stanovisko opakovaně pokoušeli získat.

Jana NEUMANNOVÁ, redaktorka: Právě se díváte na společensky nebezpečnou osobu. Dagmar Klugarové se jednoho dnes proměnil život v neuvěřitelnou frašku. Podle státu si na ní máme dávat pozor. Je prý vysoce nebezpečná. A proč? Odmítá dát svého mladšího syna jeho otci, a tak si zaslouží potrestat. Nikoho už ale nezajímá, že je to jen obyčejný mateřský pud. O starší dítě už přišla. Unesl jí ho právě bývalý manžel.
...
...
...
Jana NEUMANNOVÁ, redaktorka: Mateřský pud je ale v této zemi trestný, a tak skončí před soudem právě paní Klugarová. To ji snad napraví. Nyní je totiž podle státní zástupkyně vysoce společensky nebezpečná.
Vy jste tam napsala, že ji považujete za vysoce společensky nebezpečnou, tak jsem se chtěla zeptat proč.

Ivana VANČUROVÁ, státní zástupkyně:
No, protože to je společensky nebezpečná trestná činnost, kdy nerespektuje rozhodnutí soudu, to je samozřejmý, že jo.


Anna ČURDOVÁ, poslankyně ČSSD:
Víte, já tohle to považuju už za naprostou absurditu, protože ve chvíli, kdy označujeme člověka, který se stará, v tomto případě matku, který se stará o dítě, věnuje se mu, pečuje o něj, má zájem na jeho růstu, má takovouto zkušenost v podstatě, že se mu nevrátí z toho styku, který je určen soudem, první dítě, a my takového člověka označíme za společensky nebezpečného, mně už to připadá, že jsme se všichni zbláznili.

Jana NEUMANNOVÁ, redaktorka: Právě poslankyni Anně Čurdové se zdál celý případ natolik absurdní, že se rozhodla zasáhnout. Oslovila všechny instituce, které měly s případem něco společného.

Anna ČURDOVÁ, poslankyně ČSSD: Z těchto důvodů jsme oslovili všechny zúčastněné, kteří se podíleli na tom řešení neřešení a mě zajímalo, jaké ty odpovědi budou. Upřímně řečeno, nic konkrétního jsme se nedozvěděli. V podstatě z těch odpovědí, které přišly jsme dozvěděli, že je všecko v podstatě probíhalo v souladu se zákonem.
...
...
...

 

Zdroj: TV Nova
Datum vydání: 25.6.2008
Rubrika / pořad: 20:55 Na vlastní oči

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826