O jednom svátku

24.02.2006 11:59

 

Kolikrát jsem už slyšela plameně opakovat blábol, jak minulý režim zprofanoval Mezinárodní den žen. A aby argumentace byla náležitě pádná, přidá řečník věcnou poznámku (zřejmě z vlastní zkušenosti), že místo žen to nakonec stejně slavili především muži, kteří se hlavně řádně opili.

Je mi z toho smutno. Nejen proto, že dnes mnozí kolegové v Parlamentu nepotřebují vůbec žádný svátek, aby se opili i v pracovní době, ale především proto, že vytahovat strašidlo komunistů ve chvíli, kdy je o vyjádření úcty k ženám, mi připadá hodně ubohé. A hned se nabízí otázka. Zrušili jsme snad televizi, když ji celou dobu zneužívali komunisté pro svou propagandu? Zrušili jsme snad všechny sňatky, když byly uzavírány pod znakem lva s rudou hvězdou a pavézou? Nebo jsme snad zrušili vysokoškolské diplomy, když jejich držitelé museli svou profesi často potvrdit nesmyslnou zkouškou z marxismu – leninismu?

Odpověď je prostá. Nic jsme nezrušili, protože televize jako politický nástroj se hodí v každém režimu, vysokoškolské diplomy jsme rovněž nezrušili, protože většina současných politiků by se tak sama připravila o vysokoškolské vzdělání. Jen v případě sňatků by možná jistá skupina jejich zrušení přivítala.: o))

Ale pokud jde o Mezinárodní den žen, tak se ženy zřejmě neozvou a hrstka nás poslanců, co nosíme sukně o hlouposti takového názoru pány tvorstva přesvědčujeme jen stěží. Škoda, že si ti přemoudřelí demokraté pořádně nenastudovali historii a kážou něco, o čem nic nevědí.

Rozhodně nejsem člověk, který by obhajoval minulý režim. Vím velmi dobře, že MDŽ často opravdu sklouzávalo k bujarým pitkám na pracovištích, které s oslavou žen neměly nic společného. Jenže, pokud mě paměť nemýlí, jakýkoliv individuální svátek či narozeniny ve své podstatě často také není ničím jiným, než bujarou piatikou, ze které druhý den jen bolí hlava. Tak proč to vyčítat právě svátku žen? Nezaslouží si to! Stejně tak jsou pomýlená tvrzení, že svátek žen nám nahradí Den matek. MDŽ přece nemůže za to, že komunisté tenhle svátek příliš v lásce neměli. Navíc každá žena není matka. A už vůbec odmítám tvrzení, že nám přibyl svátek svatého Valentýna. To není nic jiného, než chytré tahání peněz z kapes. Nic proti tomu, kdo chce oslavit svou lásku, tak ať ji slaví třeba na americký způsob, ale neodmítejme proto svátek žen. Ostatně, vždyť on také přišel z Ameriky a s nadirigovanými oslavami z Moskvy opravdu neměl nic společného. Mezinárodní den žen je odkaz na stávku newyorských švadlen z roku 1909 za lepší pracovní podmínky. Později k datu 8. března vystupovaly ženy po celém světě a požadovaly rovnoprávnost, hlasovací práva a mír. A jen pro zajímavost OSN ústy svého generálního tajemníka, kterého asi nelze podezřívat z levičáctví, v roce 2001 označil rovnoprávnost žen při příležitosti MDŽ za jeden z palčivých problémů současnosti.

Kladu si otázku, proč senátoři za ODS vystartovali proti Mezinárodnímu dni žen? To je opravdu jako když na hejno vrabců jdu s kanónem. Vrabců je hodně, výstřel udělá ránu, vrabci si stěžovat nebudou, protože se rozlétli a ostrostřelci budou pochváleni za aktivitu. Ať si kdo chce co chce myslí, můj názor je jednoznačný. Každá příležitost, kdy můžeme ženu ocenit, oslavit, pochválit a poděkovat jí, za to že je žena, by neměla být promarněna!

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826