MŽR: Tisková zpráva k návrhu MPSV v oblasti péče o děti

13.05.2008 10:41

 

Ministerstvo práce a sociální věcí dlouhodobě slibovalo, že představí krok B v podpoře rodin s dětmi. Zřejmě z překvapení z negativních výsledků volebních preferenci započala strana lidová ústy náměstka Hoška prezentaci tohoto kroku.

Má to být podpora firemních zařízení peče o děti, podpora částečných úvazků, týdenní otcovská dovolená a tzv. sousedská výpomoc.

ČSSD, s výjimkou sousedské výpomoci, tato opatření neodmítá a doufá, že se o nich povede na půdě Parlamentu odpovídající diskuse.

Nedostatek péče o děti do tří let je v České republice výrazným problémem na který jsme upozorňováni mezinárodními institucemi, ať je to OECD či Evropská unie. Lisabonská agenda doporučuje státům, aby zajistili péči alespoň o 33 % dětí ve věku do 3let, a to do roku 2010.

Navrhovaná opatření jsou dle našeho názoru alternativním řešením, které v žádném případě neřeší problematiku umisťování dětí do předškolních zařízení plošně a systémově. V žádné případě pak nejsou přípravou na očekávaný nárůst počtu dětí předškolního věku v příštích letech.

Současně se domníváme, že není možné, aby oblast péče o dítě byla svěřena volné ruce trhu a stát na ni rezignoval. Institucionalizovaná péče ve formě veřejných služeb je transparentní a kontrolovatelná. Ve svém důsledku je pro stát levnější a efektivnější. Proto patří například v severských zemích mezi nejrozšířenější typy péče o děti.

Znovu zdůrazňuji, že ČSSD si je vědoma naprostého nedostatku počtu míst v jeslích a mateřských školách, nebráníme se diskusi o navrhovaných opatřeních předložených MPSV, ale jsme přesvědčeni, že se prorodinná politika musí pojímat komplexně. Tento návrh takovým řešením není, neboť alternativa vždy zůstane pouze alternativou.

Cestou řešení k tohoto problému je zajištění sítě veřejných služeb v oblasti péče o děti a rodinu a efektivní spolupráce státu a obcí.

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826