Týrání ve jménu Boha vše lhostejně sledujícího

28.03.2008 10:30

 

Případ dvou dívek z brněnského Klokánku, které se musí vrátit k otci, i když je ve jménu Boha týral je další ukázkou zkostnatělosti českého soudnictví v oblasti dětských práv. Soud rozhodl o návratu dívek k otci navzdory znaleckému posudku, který navrácení dívek do rodiny proti jejich vůli nedoporučuje, ale především navzdory vyjádření obou dívek, které se návratu k otci bojí a neustále opakují, že se domů vrátit nechtějí. Jejich názor však soud nebral v úvahu, přestože má být podle Úmluvy o právech dítěte, kterou Česká republika ratifikovala již v září roku 1990, k názoru dítěte přihlédnuto.

Postup soudu dokazuje nezbytnost zákonodárných změn v oblasti dodržování Úmluvy o právech dítěte. Znovu vyzývám příslušné ministry, aby přijali taková opatření, která povedou k nápravě a okamžitě připravili novelu zákona v takovém stavu, aby mohla být bez průtahu schválena.

Ptám se, kdo bude zodpovědný za osud obou dívek v případě, že bude týrání pokračovat.

Ptám se rovněž, jaká byla přijata opatření k tomu, aby se týrání nejen neopakovalo, ale byl zajištěn jejich svobodný vývoj.

Bohužel musím konstatovat, že i Policie ČR má v oblasti ochrany dětských práv značné rezervy. Příkladem, který však představuje pouze špičku ledovce, je případ Terezy Vichnarové, kterou její otec odvezl do Austrálie, aniž by se mu v tom policie ČR pokusila účinně zabránit. Přestože policie otce podezírá z únosu, nebyl z ničeho obviněn. Státní zastupitelství nepožádalo ani o vydání mezinárodního zatykače s tím, že pan Cowey „normálně odjel domů.“ Nemělo by zde jít spíše o to, aby normálně domů odjela Terezka? V tom jí však brání liknavost české policie. Ta nejen že se okamžitě nespojila s Úřadem pro mezinárodně právní ochranu dětí, který se o případu dozvěděl až z médií. Ale ani poté, co se ukázalo, že je Terezka již v Austrálii, nespojila se česká policie s naší australskou ambasádou, nýbrž složila ruce do klína a čeká, až se pan Cowey s Terezkou sám vrátí zpět do ČR, aby mohli začít něco dělat a třeba jej i zatknout.

V této situaci nám nezbývá než se opět ptát: Kdy se česká policie v podobných případech začne řídit svým vlastním heslem a bude skutečně pomáhat a chránit?   

Pane ministře, kdy se konečně projeví účinek vašich reforem? A bude to vůbec někdy?

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826