Nečasovo patero pro zlepšení prestiže rodiny

22.04.2008 10:45

 

Internetové servery dne 21. 4. přinesly část výroků ministra Nečase zodpovědného, kromě jiného, i za rodinnou politiku, které pronesl na Konferenci o rodině v Senátu. „Ženeme se příliš za penězi, je třeba zlepšit prestiž rodiny“, hlásaly titulky.

Tak jsem se zamyslela, co pan ministr v uplynulých dvou letech pro zlepšení prestiže rodiny udělal, a vyšlo mi následující patero:

  • zrušení společného zdanění manželů
  • snížení porodného
  • zavedení třírychlostní rodičovské dovolené, která je bez dalších veřejných služeb k ničemu
  • snížení okruhu příjemců přídavků na děti podle hesla bohatým přidat, středněpříjmovým ubrat,    protože jsou již dost bohatí, a tím je fakticky posunout mezi chudé
  • zavedení poplatků u lékařů pro děti, včetně těch v inkubátoru či dlouhodobě nemocných

Pan ministr si zřejmě neuvědomuje že žijeme v době, kdy ekonomika určuje charakter našich životů, a to ať chceme nebo nechceme. Pokud má člověk volit mezi rodinou a zaměstnáním, většinou zvolí to druhé, protože mu to v globalizovaném světě přináší alespoň trochu jistoty.

Děti se určitě nerodí jen kvůli porodnému, přídavkům, či délce rodičovské dovolené a je svobodným rozhodnutím každého páru, kdy a do jakých podmínek chce děti na svět přivést. Stát, reprezentovaný v tuto chvíli ministrem Nečasem, je zde od toho, aby jim tyto podmínky vytvářel. Pan ministr o nich pouze krasořeční, ale koná přesný opak.

 

Pane ministře, ODS vládne ve většině měst a obcí, má proto v rukou zřizování služeb pro rodiny s dětmi. Proč nerozšiřujete nabídku míst v mateřských školách? Proč nerozšiřujete nabídku minijeslí či jeslí? Proč rušíte opatření, která jsou osvědčená v jiných zemích? Proč někteří vaši starostové a místostarostové krátí přísun peněz například do školek, které integrují postižené děti? Proč v těchto otázkách nepodporujete spolupráci soukromého a veřejného sektoru? V těch proč bych mohla pokračovat.

Nedávno jsme v ČSSD zahájili diskusi o otázkách přístupu k bezplatné antikoncepci. Pokud bude vláda pokračovat ve svých bezohledných opatřeních, která se týkají všech rodin s dětmi, nebude antikoncepce potřeba. Bude stačit jen Nečasovo patero.

 

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826