O zaměstanosti: Kdyby vláda chtěla, mohla přijít dřív

23.04.2008 16:27

Parlamentní diskuse ukázala, jak mnohovrstevná je problematika a jak široký záběr má předložený zákon o zaměstnanosti. Samozřejmě ode mne se nemůže očekávat, že budu chválit, nicméně si myslím, že pokud vláda chtěla, aby některé záležitosti byly schváleny, tak měla přijít dřív se zákony. ... Samozřejmě v tuto chvíli to vypadá tak, že mícháme hrušky s jablky, řešíme hendikepované, nezaměstnané, sociálně slabé, řešíme nemocnice, řešíme zelené karty. Možná někdy méně znamená více, a nikoli obráceně.

Paní ministryně tady hovořila o údajích Světové banky. Je jen škoda, že jste také nenahlédli do Světového ekonomického fóra v Davosu, které nemluví jenom o restrikcích a o HDP, ale mluví také o lidech a jejich kvalitě života, a o tom v první řadě by měl být tento zákon.

Já si v tuto chvíli nejsem jista, zda si předkládající příslušný ministr uvědomuje, co opatření, která budou přijata, pokud tento zákon v této podobě bude přijat, znamenají a na jaké problémy si zaděláváme. Pan ministr asi tuší, kam mířím. Z té struktury nezaměstnanosti, tak jak je, vyplývá, že nejhůře zaměstnanými lidmi jsou ženy, které se vracejí z rodičovské dovolené, protože v české společnosti stále přetrvává obraz, že žena je v prvé řadě matka, a teprve potom je schopna se vrátit na trh práce. Pak jsou to ženy, kterou jsou od padesátky nahoru.

Pane ministře, pokud víte nebo nevíte, tak pokud v této podobě tento zákon přijde, tak zaděláváte na problém, kterému se říká feminizace chudoby. A ten problém je řešen všemi evropskými zeměmi a zeměmi Evropské unie.

Pane ministře, nekruťte hlavou, já vás vidím! (Velmi ostře.) Zaděláváte na něj!

 

23. dubna 2008 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení ZDE

asistentka Hana Sellnerová-Maxová Regionální kancelář nám. Míru 8 27601 Mělník

Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna Sněmovní 1 118 26 Praha 1
Regionální kancelář: 315628869

Sněmovní kancelář: 257172190

Asistentka: 728253826